• 4 jaja
• 200 g cukru
• Starta skórka z 1 cytryny
• 1 laska wanilii
• 200 g mąki pszennej
• 10 g drożdży suszonych
• 100 g masła
Jaja wbijamy do miski, wsypujemy cukier i dodajemy skórkę z cytryny. Miskę ustawiamy na garnku z wrzącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Moja masa została dodatkowo lekko ubita. Zestawiamy do przestudzenia.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami i zeskrobanymi nasionami z laski wanilii. W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia.
Masę jajeczną łączymy z mąką, dodając na końcu rozpuszczone masło. Ciasto odstawiamy na 10 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C, ( termoobieg).
Foremki smarujemy masłem, napełniamy do połowy ciastem i pieczemy 10-14 minut.
Przygotowujemy masełko cytrynowe. Do tej ilości ciasteczek wystarczy ½ porcji.
Masełko cytrynowe- Lemon curd:
• 200 g masła
• 200 g drobnego cukru
• Starta skórka i sok z 3 cytryn
• 4 żółtka
W żaroodpornej misce umieszczamy masło, cukier oraz skórkę i sok z cytryn. Stawiamy na rondelku z wrzącą wodą, która nie będzie miała bezpośredniego kontaktu z dnem miseczki. Kiedy masło się rozpuści, roztrzepujemy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
Dodajemy żółtka i energicznie ubijamy około 10 minut, do zgęstnienia masy. Przelewamy do słoja, przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Dodatkowo:
• Truskawki
• Czekolada
Truskawki nabijamy na patyczki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zanurzamy w aksamitnej czekoladzie truskawki i odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
Ciasteczka smarujemy cytrynowym masełkiem i ozdabiamy truskawką.
Smacznego