19.5.10

Magdalenki z masłem cytrynowym i truskawką

Składniki ciasta:


• 4 jaja

• 200 g cukru

• Starta skórka z 1 cytryny

• 1 laska wanilii

• 200 g mąki pszennej

• 10 g drożdży suszonych

• 100 g masła

Jaja wbijamy do miski, wsypujemy cukier i dodajemy skórkę z cytryny. Miskę ustawiamy na garnku z wrzącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Moja masa została dodatkowo lekko ubita. Zestawiamy do przestudzenia.

Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami i zeskrobanymi nasionami z laski wanilii. W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia.

Masę jajeczną łączymy z mąką, dodając na końcu rozpuszczone masło. Ciasto odstawiamy na 10 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C, ( termoobieg).

Foremki smarujemy masłem, napełniamy do połowy ciastem i pieczemy 10-14 minut.



Przygotowujemy masełko cytrynowe. Do tej ilości ciasteczek wystarczy ½ porcji.

Masełko cytrynowe- Lemon curd:

• 200 g masła

• 200 g drobnego cukru

• Starta skórka i sok z 3 cytryn

• 4 żółtka

W żaroodpornej misce umieszczamy masło, cukier oraz skórkę i sok z cytryn. Stawiamy na rondelku z wrzącą wodą, która nie będzie miała bezpośredniego kontaktu z dnem miseczki. Kiedy masło się rozpuści, roztrzepujemy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.

Dodajemy żółtka i energicznie ubijamy około 10 minut, do zgęstnienia masy. Przelewamy do słoja, przykrywamy i wstawiamy do lodówki.

Dodatkowo:

• Truskawki

• Czekolada

Truskawki nabijamy na patyczki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zanurzamy w aksamitnej czekoladzie truskawki i odstawiamy do zastygnięcia czekolady.

Ciasteczka smarujemy cytrynowym masełkiem i ozdabiamy truskawką.

Smacznego