1.4.10

Mazurek makowo-kajmakowy

Składniki  ( blaszka z wyjmowanym dnem 28x24 cm):


ciasto :

-200 g maku, (użyłam gotowy z puszki)

-1 łyżka mąki ziemniaczanej,

-1 łyżka bułki tartej,

-100 g cukru,

-3 jajka,

-1/4 szklanki mleka,( wymieszałam mleko z likierem pomarańczowym w równych proporcjach)

-1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,

-aromat migdałowy(zrezygnowałam)

do dekoracji :

-1/2-1 puszki słodzonego mleka skondensowanego ( użyłam pół dużej puszki gotowego kajmaku i odrobinę mleka skondensowanego)

-1/2 tabliczki ciemnej czekolady

- marcepanowe jajeczka i koszyczek z karmelu



Mak sparzyć, osączyć i zmielić trzykrotnie. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mielony mak, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i mleko. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem makowym. Dodać sodę i aromat migdałowy. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

Puszkę mleka skondensowanego włożyć do garnka i gotować pod przykryciem 3 godziny. Schłodzić. Gotowy kajmak rozsmarować na spodzie makowym. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przy pomocy pędzelka namalować na kajmaku wzór deski.

Ozdobić marcepanowymi jajeczkami ułożonymi w koszyczku z karmelu.

Smacznego!