ciasto :
-200 g maku, (użyłam gotowy z puszki)
-1 łyżka mąki ziemniaczanej,
-1 łyżka bułki tartej,
-100 g cukru,
-3 jajka,
-1/4 szklanki mleka,( wymieszałam mleko z likierem pomarańczowym w równych proporcjach)
-1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
-aromat migdałowy(zrezygnowałam)
do dekoracji :
-1/2-1 puszki słodzonego mleka skondensowanego ( użyłam pół dużej puszki gotowego kajmaku i odrobinę mleka skondensowanego)
-1/2 tabliczki ciemnej czekolady
- marcepanowe jajeczka i koszyczek z karmelu
Mak sparzyć, osączyć i zmielić trzykrotnie. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mielony mak, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i mleko. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem makowym. Dodać sodę i aromat migdałowy. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Puszkę mleka skondensowanego włożyć do garnka i gotować pod przykryciem 3 godziny. Schłodzić. Gotowy kajmak rozsmarować na spodzie makowym. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przy pomocy pędzelka namalować na kajmaku wzór deski.
Ozdobić marcepanowymi jajeczkami ułożonymi w koszyczku z karmelu.
Smacznego!