-50 g świeżego imbiru
-200 g cukru
-sok z 1 limonki
-1 op. galaretki pomarańczowej (75 g)
-1-2 łyżeczki żelatyny
-400 ml wody
-6-8 szt. świeżych owoców kumkwatów
Wykonanie:
Imbir obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry. Zagotować wodę, dodać cukier, imbir i podgrzewać na małym ogniu około 10 minut. Do syropu dodać wyciśnięty sok z jednej limonki, wymieszać i przecedzić płyn przez sitko. Wsypać galaretkę pomarańczową, żelatynę i dokładnie rozmieszać. Dodać pokrojone w plastry owoce kumkwatu i jeszcze chwilę podgrzewać. Nie gotować!
Galaretkę przelać do płaskiej formy (np.14x18 x4) i za pomocą ostrego patyczka rozmieścić owoce kumkwatu tak, aby każda cząstka znalazła się w późniejszej kostce. Schładzać w lodówce. Przed podaniem pokroić na kwadratowe kostki.
Galaretkę można też podać w 4-6 małych naczynkach, korygując w czasie tężenia położenie owoców.