3.3.10

Galaretki imbirowo-pomarańczowe z kumkwatem

Składniki na 4 porcje:                                      


-50 g świeżego imbiru

-200 g cukru

-sok z 1 limonki

-1 op. galaretki pomarańczowej (75 g)

-1-2 łyżeczki żelatyny

-400 ml wody

-6-8 szt. świeżych owoców kumkwatów

Wykonanie:

Imbir obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry. Zagotować wodę, dodać cukier, imbir i podgrzewać na małym ogniu około 10 minut. Do syropu dodać wyciśnięty sok z jednej limonki, wymieszać i przecedzić płyn przez sitko. Wsypać galaretkę pomarańczową, żelatynę i dokładnie rozmieszać. Dodać pokrojone w plastry owoce kumkwatu i jeszcze chwilę podgrzewać. Nie gotować!

Galaretkę przelać do płaskiej formy (np.14x18 x4) i za pomocą ostrego patyczka rozmieścić owoce kumkwatu tak, aby każda cząstka znalazła się w późniejszej kostce. Schładzać w lodówce. Przed podaniem pokroić na kwadratowe kostki.

Galaretkę można też podać w 4-6 małych naczynkach, korygując w czasie tężenia położenie owoców.

Smacznego