• 3 żółtka
• 12 ml mleka
• 6 g drożdży
• 25 g mąki
• 20 g cukru
• 10 g stopionego masła
• Wanilia
Rozmieszać drożdże z mlekiem i łyżeczką mąki, odstawiając je do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem do zbielenia i zgęstnienia, stawiając naczynie z ubijaną masą na drugim naczyniu z gotującą się wodą. Nie przegrzewać! Do tak przygotowanej masy dodajemy wyrośnięte drożdże, wanilię i ogrzaną mąkę. Ubijamy około 30 minut, wlewamy rozpuszczone ciepłe masło i ponownie ubijamy 30 minut. Elektryczną trzepaczką znacznie krócej. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, przykrywając naczynie czystą ściereczką, do podwojenia objętości.
Foremki smarujemy masłem i wypełniamy ciastem. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Gdy urośnie do brzegu formy pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 25-30 minut, pamiętając o przykryciu ich, gdy zbyt mocno będą nabierały koloru. Wyjąć z pieca i położyć babki wypieczona górą bez wyjmowana z formy. Gdy lekko przestygną zdjąć formę i dostudzić na kratce. Dowolnie polukrować i ozdobić.
Bardzo dobrze sprawdzają się w tych wypiekach formy wykonane z silikonu.
Składniki na dużą babkę –dla odważnych
• 24 żółtka
• 1/8l mleka
• 6 0 g drożdży
• 1/ 4 kg mąki
• 200 g cukru
• 100 g masła
• 1/ 2 łyżki utłuczonej wanilii
Rozczyn przygotowujemy dodajac do drożdży i mleka 1 łyżkę mąki. Pieczemy około 70 minut, sprawdzając upieczenie przy pomocy patyczka – powinien być suchy.
Smacznego!