28.3.10

Wielkanocne babeczki muślinowe

Składniki na 2 babki koszyczkowe:


• 3 żółtka

• 12 ml mleka

• 6 g drożdży

• 25 g mąki

• 20 g cukru

• 10 g stopionego masła

• Wanilia

Rozmieszać drożdże z mlekiem i łyżeczką mąki, odstawiając je do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem do zbielenia i zgęstnienia, stawiając naczynie z ubijaną masą na drugim naczyniu z gotującą się wodą. Nie przegrzewać! Do tak przygotowanej masy dodajemy wyrośnięte drożdże, wanilię i ogrzaną mąkę. Ubijamy około 30 minut, wlewamy rozpuszczone ciepłe masło i ponownie ubijamy 30 minut. Elektryczną trzepaczką znacznie krócej. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, przykrywając naczynie czystą ściereczką, do podwojenia objętości.

Foremki smarujemy masłem i wypełniamy ciastem. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Gdy urośnie do brzegu formy pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 25-30 minut, pamiętając o przykryciu ich, gdy zbyt mocno będą nabierały koloru. Wyjąć z pieca i położyć babki wypieczona górą bez wyjmowana z formy. Gdy lekko przestygną zdjąć formę i dostudzić na kratce. Dowolnie polukrować i ozdobić.

Bardzo dobrze sprawdzają się w tych wypiekach formy wykonane z silikonu.

Składniki na dużą babkę –dla odważnych

• 24 żółtka

• 1/8l mleka

• 6 0 g drożdży

• 1/ 4 kg mąki

• 200 g cukru

• 100 g masła

• 1/ 2 łyżki utłuczonej wanilii

Rozczyn przygotowujemy dodajac do drożdży i mleka 1 łyżkę mąki. Pieczemy około 70 minut, sprawdzając upieczenie przy pomocy patyczka – powinien być suchy.

Smacznego!