8.2.10

Pumpernikiel


Składniki:

• 280 g mąki żytniej( wymieszałam pół na pół z żytnią razową)
• 175 g mąki chlebowej pszennej razowej
• 115 g mąki chlebowej pszennej
• 1, 5 łyżeczki soli
• 7 g drożdży suszonych lub 14 g świeżych
• 1 łyżka ciemnego brązowego cukru
• 85 g melasy
• 1 łyżka oleju słonecznikowego
• 350 g ciepłej wody

Wykonanie:

W misce mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże suche i cukier, wymieszać (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). W środku zrobić dołek, wlać melasę, olej, wodę i wyrobić na miękkie, klejące ciasto. Wyrabiać około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 1, 5 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, jeszcze chwilę wyrobić, podzielić na pół. Dwie foremki keksówki (małe) o wymiarach dolnych 9 x 18 cm natłuścić, wysypać otrębami.(Włożyłam ciasto do jednej keksówki 25 x 10 cm.) Każdą porcję uformować w bochenek pasujący do foremki. Chlebki przykryć, pozostawić w cieple kolejny raz, około 30 minut, do podwojenia objętości.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut, aż będzie brązowy i postukany od dołu wyda głuchy dźwięk. Ostudzić na kratce, zawinąć w papier do pieczenia i podawać po 24 godzinach.

Metoda dla maszynistów:

W maszynie umieścić składniki w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1, 5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, dalej postępować wg powyższego przepisu.

Uwagi: Chlebek najlepiej pokroić po upływie 1 doby, i tak przechowywać.

Smacznego :)