7.6.11

Odwrócony placek rabarbarowy

Składniki:
(np. tortownica 24 cm)
·         0, 5 szklanki cukru ( 125 g )
·         3 łyżki skrobi w proszku (mąka skrobiowa)
·         30 g masła
·         400 g oczyszczonego rabarbaru
Składniki ciasta:
·         3 jajka
·         0, 5 szklanki cukru (125 g )
·         1 łyżeczka cukru waniliowego
·         2/3 szklanki mąki+1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i grubo smarujemy masłem (30 g ) . Posypujemy cukrem i przesiewaną przez sitko skrobią .Ważne, aby cukier był równomiernie pokryty skrobią. Umyty i oczyszczony rabarbar kroimy na 1 centymetrowe kawałki i wysypujemy na dno tortownicy, tak by nie było pustych przestrzeni.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jaja ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym na puszysty, gęsty krem. Dodajemy mąkę, mieszamy i wylewamy ciasto na rabarbar. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni ( nawiew gorącego powietrza)i pieczemy około 1 godziny lub suchego patyczka.
Upieczone wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia, poczym zdejmujemy obręcz, nakładamy pasujący talerz i szybkim ruchem odwracamy ciasto. Delikatnie zdejmujemy papier i pozostawiamy do pełnego ostudzenia lub letnie podajemy z lodami.