31.5.11

Sernik w czekoladowe kropki

Składniki:
(tortownica - 24 cm)
                Spód ciasta
·         1, 5 kubka pokruszonych pełnoziarnistych herbatników( 200 g )
·         1/ 4 kubka kakao (62,5 ml)
·         2 łyżki cukru
·         0,5 kostki roztopionego masła (100g)
Masa serowa
·         1000 g miękkiego sera ( np. wiaderkowy Starco)
·         1 kubek cukru(250 ml)
·         4 jajka
·         110 g ciemnej czekolady
·         2 łyżeczka esencji waniliowej
·         2/ 3 kubka gęstej kwaśnej śmietany ( u mnie 18%)
Wykonanie
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni C. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w miseczce na parze. Jeżeli pieczemy w formie ze zdejmowana obręczą, dno i boki wykładamy papierem do pieczenia.
W małej misce mieszamy ze sobą pokruszone herbatniki, cukier, kakao, stopione masło. Wykładamy masą dno formy i wstawiamy do lodówki
Ser ucieramy na niskich obrotach miksera, dodając do niego stopniowo cukier a następnie wbijając po jednym jajku.  Dodajemy esencję lub cukier waniliowy,śmietanę i jeszcze raz dokładnie ubijamy. Jeżeli masa wydaje się nam zbyt rzadka, to można dodać 1 łyżkę mąki. Odlewamy 1 kubek masy sernikowej a pozostałą cześć wylewamy na spód z herbatników.
Do rozpuszczonej i ostudzonej czekolady dodajemy 1 kubek masy sernikowej i dokładnie mieszamy. Wlewamy ją do worka cukierniczego z okrągłą 1 cm końcówką i przystawiając tutkę do ciasta wyciskamy porcje czekoladowego ciasta tworzące kropki. Kropki wyciskamy w pewnych odległościach od siebie, by podczas pieczenia nie połączyły się sobą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę 15 minut. Wyłączamy grzanie i pozostawiamy ciasto w piekarniku na kolejną godzinę. Ciasto wyjmujemy i wstawiamy do lodówki na 12-24 godziny. Sernik można polać czekoladową polewą. Ciasto kroimy za pomocą noża maczanego w gorącej wodzie.
Jeżeli sernik zostanie mocno schłodzony przed podaniem w zamrażalniku, to uzyskamy nieskazitelne linie cięcia.
Czekoladowa polewa
·         50 ml  wody( lub pół na pół z sokiem lub nalewką wiśniową)
·         75 g cukru pudru
·         25 g kakao
·         50 ml śmietany (kremówki)
·         1 łyżeczka żelatyny + 10 ml wody
Wszystkie składniki oprócz żelatyny mieszamy ze sobą w miseczce, podgrzewając w kąpieli wodnej do 65 stopni C. Na końcu dodajemy namoczoną i rozpuszczona żelatynę. Polewamy i zostawiamy do zastygnięcia.