30.5.11

Dżem akacjowy

Składniki:
  (1 słoik=280 ml)
  • 1 duże jabłko
  • 250 ml wody
  • Sok z 1 cytryny
  • 50 g cukru
  • 200 g oczyszczonych płatków akacji
  • Garść ciemnych rodzynek
Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze części.  Do garnka wlać wodę, dodać sok z cytryny i jabłka. Dusić około 15 minut na średnim ogniu, wsypać cukier, zredukować masę o 1/ 3. Wsypać płatki a kiedy zmiękną zmiksować, dodać posiekane rodzynki i dusić na małym ogniu do otrzymania porządanej konsystencji.
Gotowy przełożyć do słoika, zamknąć i krótko pasteryzować w 80 stopniach C.
Uwagi: Pasteryzacja kwiatowych przetworów powoduje pozbycie się surowego posmaku płatków.