28.5.11

Dżem akacjowo- jabłkowy z rodzynkami

Składniki:
  (1 słoik=280 ml)
·         1 duże jabłko
·         250 ml wody
·         Sok z 1 cytryny
·         50 g cukru
·         200 g oczyszczonych płatków akacji
·         Garść ciemnych rodzynek
Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze części.  Do garnka wlać wodę, dodać sok z cytryny i jabłka.
 Dusić około 15 minut na średnim ogniu, wsypać cukier, zredukować masę o 1/3. Wsypać płatki a kiedy zmiękną zmiksować, dodać posiekane rodzynki i dusić na małym ogniu do otrzymania porządanej konsystencji.
Gotowy przełożyć do słoika, zamknąć i krótko pasteryzować w 80 stopniach C.
Uwagi: Pasteryzacja kwiatowych przetworów powoduje pozbycie się surowego posmaku płatków.