6.12.12

Pierniki - choinki


Składniki:
/ 4 sztuki - 14 cm wys. /
·         50 ml melasy
·         25 ml soku wiśniowego
·         100 ml cukru
·         130 g masła
·         1 jajko od szczęśliwej kury
·         1 łyżeczka sody
·         2, 5 łyżeczki przyprawy do piernika
·         0, 5 łyżeczki kakao
·         450 ml mąki pszennej
Dodatkowo
·         Wiórki kokosowe
·         Cukier puder
·         Woda

Wyposażeni w garnek o grubym dnie, doprowadzamy do zagotowania masło, melasę, sok, cukier i przyprawy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Dodajemy rozbełtane widelcem jajko i część mąki wymieszanej z kakao i sodą. Wyrabiamy elastyczne ciasto dosypując mąkę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez kilka godzin w lodówce.  Stwardniałe ciasto dzielimy na części i szybko wygniatamy, aby stało się plastyczne, chociaż w dalszym ciągu chłodne. Wałkujemy pomiędzy foliami spożywczymi na grubość 3-4 mm i wycinamy wzory według schematów. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200`C przez 10-12 minut. Studzimy na kratce i zimne składamy w choinki*.
Gęstym lukrem na bazie cukru pudru i wody smarujemy krawędzie drzewek i obsypujemy wiórkami.

UWAGI:
*Warto tuż przed pieczeniem rozchylić leciutko górne/dolne części choinek, tak by później nie było problemów ze składaniem upieczonych pierniczków w jedną całość. Jeżeli jednak nacięcia okażą się miejscami zbyt wąskie, to starajmy się delikatnie zeskrobać nadmiar ciasta nożem.