21.7.11

Ciasto czekoladowo-gruszkowe

Składniki:

(na 2 aluminiowe formy o podstawie 7x20 cm i wys.5 cm)

• 200 g masła lub margaryny

• 175 g drobnego cukru (ok.3/4 szkl.)

• 4 łyżeczki cukru waniliowego

• 1/ 4 łyżeczki cynamonu

• 3 jajka (L)

• 150 g mąki pszennej

• 50 g mąki ziemniaczanej

• 50 g mąki kukurydzianej

• 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

• 100 g gorzkiej czekolady

• 2 twarde, dojrzałe świeże gruszki + 1 łyżka mąki

Tłuszcz ogrzewamy do temperatury pokojowej. Jaja ubijamy na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Masło ucieramy i dodajemy małymi porcjami do masy jajecznej.

Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Czekoladę siekamy. Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, dzielimy na ósemki , kroimy w kostkę i mieszamy 1 łyżką mąki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.

Do masy maślano jajecznej dodajemy przesianą mąkę w trzech podejściach, dokładnie łącząc ją z masą. Dodajemy posiekaną czekoladę i gruszki. Mieszamy i wylewamy masę do form lekko oprószonych mąką. Pieczemy około 70-75 minut.

Po upieczeniu studzimy 10 minut w formie, po czym wyjmujemy do ostudzenia na kratkę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.