Składniki:
(na 2 aluminiowe formy o podstawie 7x20 cm i wys.5 cm)
• 200 g masła lub margaryny
• 175 g drobnego cukru (ok.3/4 szkl.)
• 4 łyżeczki cukru waniliowego
• 1/ 4 łyżeczki cynamonu
• 3 jajka (L)
• 150 g mąki pszennej
• 50 g mąki ziemniaczanej
• 50 g mąki kukurydzianej
• 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
• 100 g gorzkiej czekolady
• 2 twarde, dojrzałe świeże gruszki + 1 łyżka mąki
Tłuszcz ogrzewamy do temperatury pokojowej. Jaja ubijamy na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Masło ucieramy i dodajemy małymi porcjami do masy jajecznej.
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Czekoladę siekamy. Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, dzielimy na ósemki , kroimy w kostkę i mieszamy 1 łyżką mąki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Do masy maślano jajecznej dodajemy przesianą mąkę w trzech podejściach, dokładnie łącząc ją z masą. Dodajemy posiekaną czekoladę i gruszki. Mieszamy i wylewamy masę do form lekko oprószonych mąką. Pieczemy około 70-75 minut.
Po upieczeniu studzimy 10 minut w formie, po czym wyjmujemy do ostudzenia na kratkę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.