24.6.11

Sernik typu japońskiego

Składniki:

( tortownica 18 cm)

• 200 g świeżego sera

• 3 żółtka

• 3 białka

• 1/ 4 łyżeczki cream of tartar ( jako stabilizator białka)

• 50 g jogurtu naturalnego

• 100 ml śmietany 30%

• 70 g cukru ( można użyć jasnego trzcinowego)

• 0.5 łyżeczki ekstraktu lub cukru waniliowego

• 10 g mąki pszennej

• 10 g skrobi ( ziemniaczanej lub kukurydzianej

• 2 łyżki soku z cytryny

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego ważne by wyjąc je z lodówki na 30 minut przed rozpoczęciem przygotowań.

Forma powinna zostać wysmarowana masłem, wyłożona jednym kawałkiem papieru do pieczenia i zabezpieczona od spodu podwójnie złożoną folia aluminiową, gdyż będziemy piec sernik w kąpieli wodnej.

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C.

Ser zaparzamy poprzez podgrzanie go w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę ustawiając moc na 600 W, lub podgrzewając i ubijając go na krem na parze( na garnku z gotującą się wodą) Wymieszać ser z jogurtem i śmietaną. Dodać połowę ilości cukru ( 35 g) starając się wszystko ubić na gładko. Wbić żółtka, dodać ekstrakt waniliowy i sok z cytryny.

Mąkę i skrobię wymieszać i kilkukrotnie przesiać by nabrała puszystości. Przesiewając dodać do masy. Dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywno pamiętając by w połowie dodać pozostały cukier i cream of tartar. Nie posiadając tego obco brzmiącego składnika, do ubitego sera z żółtkami możemy dodać proszek do pieczenia.

Dodajemy pianę w trzech podejściach, za każdym razem delikatnie łącząc ją z masą tak by nie zniszczyć struktury piany.

Przelać masę serową do formy, wygładzić wierzch i postukać formą o blat, by pozbyć się ewentualnych pęcherzy powietrza.

Wstawić tortownicę do głębokiej blachy, umieścić w piekarniku i wlać gorącą wodę, w takiej ilości by tortownica była zanurzona na wysokość 1 cm. Pieczemy w temperaturze 160 Stopni C przez 35-40 minut, po tym czasie obniżamy temperaturę do 110 stopni C i pieczemy kolejne 12-14 minut.

Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na 10 minut. Wyjmujemy, studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub noc

Uwagi:

U mnie blacha była wstawiona na 2 poziom przy ustawieniu grzania góra/dół i czasie 40/14 z zachowaniem wyżej wymienionych temperatur i bez uchylania w czasie pieczenia drzwi piekarnika.

Gdybyśmy zauważyli, że sernik podczas wyrastania pęka, to natychmiast obniżamy temperaturę pieczenia. Dobrze upieczone ciasto powinno mieć lekko zarumienioną górę, białe boki i być puszyste jak suflet.