12.5.11

Tarteletki z rabarbarem i pomarańczą


Kruche ciasto ( 260 g ):
·         125 g mąki tortowej
·         50 g masła pokrojonego w kostkę
·         50 g cukru pudru
·         Szczypta soli
·         1 jajko o temperaturze pokojowej
Usypać na stolnicy górkę z mąki i zrobić w niej wgłębienie. Wrzucić do niego masło, wsypać cukier puder, sól i wymieszać czubkami palców, rozcierając składniki ze sobą, tak by ciasto zaczęło tworzyć grudki. Ponownie robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajko. Wyrabiamy czubkami palców dotąd aż ciasto będzie zwarte. Gdy składniki się połączą ugniatamy dłonią do gładkości, po czym formujemy ciasto w kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny przed użyciem.
Nie wyrabiać robotem !
Krem podstawowy (250g)
·         2 żółtka
·         3 łyżki cukru pudru
·         1 łyżka mąki
·         0.5 kubka +3 łyżki mleka (167 ml)
·         1/ 3 strąka wanilii
Żółtka ubijamy z 1 łyżką cukru, na lekką puszystą masę. Ubijając dodajemy mąkę. Mleko podgrzewamy z przeciętym wzdłuż strąkiem wanilii i pozostałym cukrem. Kiedy zacznie wrzeć, zalewamy nim masę jajeczną, nie przerywając miksowania lub stale mieszając trzepaczką.  Przelać masę z powrotem do rondla i nieprzerwanie mieszając trzepaczką doprowadzić do wrzenia. Gotować 2 minuty, a następnie przełożyć do miseczki i przykryć wierzch masy folią spożywczą, by nie utworzył się kożuch.  Można przechowywać w lodówce do trzech dni.
Kremu wychodzi troszeczkę więcej niż nam potrzeba, ale  nawet nie zauważycie kiedy to co zostanie  zniknie z miseczki.
Pozostałe składniki  na tarteletki :
( 6 tarteletek o średnicy 7 cm i głębokości 3 cm)
·         260 g kruchego ciasta z całymi jajkami
·         400 g młodego rabarbaru
·         100 g + 40 g drobnego cukru
·         1 duża pomarańcza
·         40 g masła
·         120 g kremu podstawowego
Rabarbar oczyścić i pokroić na 2 cm kawałki. W małym rondlu zagotować syrop z 100 g cukru i 3/ 4 kubka wody. Włożyć łodyżki rabarbaru do syropu i dusić 2 minuty. Zestawić z ognia na 5-10 minut. Musi tylko lekko zmięknąć, zachowując swoją formę. Odsączyć na sicie, zachowując płyn. Wlać go z powrotem do rondla i podgrzewając mocno odparować, aż stanie się gęsty i lepki.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy pomiędzy foliami na placek o grubości 3 mm. Wycinamy krążki ciasta o śr. 13-14 cm i wylepiamy nim foremki. Nadmiar ciasta odcinamy i wkładamy foremki z ciastem na 20 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Ciasto w foremkach nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy do środka fasolki do pieczenia. Pieczemy 15 minut, poczym wyjmujemy, delikatnie usuwamy fasolki z papierem i dopiekamy przez kolejne 5 minut. Upieczone, wyjmujemy i pozostawiamy w formach 5 minuta następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
Pomarańczę obieramy ze skóry i przy pomocy giętkiego noża odfiletowujemy każdą cząstkę od błony. Cząstki kroimy na pół. Na patelni roztapiamy 40 g masła, posypujemy 40 g cukru i przy pomocy drewnianej łyżki mieszamy kilka minut aż powstanie lekki karmel. Na gotowy karmel wrzucamy rabarbar i glazurujemy przez 1-2 minuty. Dodajemy cząstki pomarańczy i wlewamy odparowany gęsty syrop. Dusimy przez 2 minuty. Przekładamy rabarbar z pomarańczami oraz sosem do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia.
Tuż przed podaniem tarteletki wypełniamy zimnym kremem a na wierzchu kładziemy glazurowany rabarbar z cząstkami pomarańczy.
Uwagi:
Nie należy napełniać foremek zbyt wcześnie, ponieważ zarówno krem jak i wilgotny rabarbar mogą rozmiękczyć ciasto.