Składniki:
(2x180 ml)
· 1 kubek odszypułkowanych kwiatów lilaka, ( 300g)
· 1 kubek wrzącej wody
· 2 łyżki soku z cytryny
· 1/ 8 łyżeczki ekstraktu z wanilii
· 2 kubki drobnego cukru
· 1 łyżka pektyny
Oczyszczone z szypułek kwiaty lilaka wkładamy do słoika i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny. W tym czasie kwiaty oddadzą wodzie cały swój aromat i kolor, który będzie sino niebieski. Po tym czasie wyciskamy płyn z kwiatów i odcedzamy przez gęste sito.Kwiaty wyrzucamy.
Dodajemy sok z cytryny, który spowoduje przemianę barwy na różową. Jeżeli posiadamy, to dodajemy do płynu esencję waniliową oraz cukier wymieszany z pektyną. Stale mieszając doprowadzamy aromatyczny syrop do wrzenia, po czym gotujemy go jeszcze 2 minuty. Rozlewamy galaretkę do wysterylizowanych słoiczków, zamykamy hermetycznie i pozostawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.