Składniki:
· 2 litry oczyszczonych kwiatów (ok. 180 g)
· 1 l wrzącej wody
· 100 g jasnego brązowego cukru
· 20 g pektyny
· 1 łyżeczka cukru waniliowego
· 1 roztarte ziarno kardamonu
· Sok z 1 cytryny (ok.50 ml)
Oczyszczone kwiaty akacji z szypułek umieszczamy w dużym słoju lub pojemniku i zalewamy przegotowaną gorącą wodą i odstawiamy na min. 6 godzin.
Następnie przelewamy całość przez sitko wyłożone gazą do garnka, dokładnie wyciskając z płatków cały płyn. Cukier mieszamy z pektyną, kardamonem, wanilią i dodajemy do odfiltrowanego naparu. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy temperaturę i redukujemy płyn do 2/ 3 objętości. Wlewamy sok z cytryny i gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Rozlewamy do wyparzonych butelek, zamykamy i studzimy pod kocykiem lub ewentualnie krótko pasteryzujemy w 80 stopniach C.
Otrzymamy trochę ponad 0,5 litra syropu.