Składniki:
· 2 garstki oczyszczonych kwiatów akacji
· 150 g mieszanki z mąki pszennej i ziemniaczanej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 2 jajka
· 40 g cukru
· 1 łyżka miodu akacjowego
· 40 ml oleju słonecznikowego
· 50 g naturalnego jogurtu
· Odrobina kwiatów do posypania ciasta
Jaja ubijamy na biało z cukrem, cukrem waniliowym i miodem na najwyższych obrotach miksera. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i łączymy z płatkami kwiatów akacji. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy do masy jogurt i olej. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z kwiatami, mieszamy i przelewamy do formy o podstawie 8x18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C na około 30 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmujemy z formy i studzimy na kratce kuchennej.