Składniki:
· 1 litr soku (świeżego)z jasnych winogron
· Ok. 5 łyżek mąki
· Szczypta soli
· 140 g orzechów
Orzechy nawlekamy na bawełniane grube nici, zawiązując na końcu pętelkę do powieszenia przyszłych orzechowych batoników. Otrzymałam 7 sztuk o długości 12-14 cm.
Sok z winogron podgrzewamy, aż zacznie bulgotać. W odrobinie zimnego soku z winogron rozprowadzamy mąkę i wlewamy do gotującego się soku, dokładnie mieszając masę, która wyglądem będzie przypominać wodnisty kisiel. Zmniejszamy temperaturę. Po 30 minutach masa zacznie lekko gęstnieć i przybierze kolor jasnego toffi. Lekko solimy, by wydobyć słodycz winogronowego soku. Często mieszamy, by gęstniejący sok nie przywarł do dna garnka. Z mijaniem kolejnych minut masa będzie przybierać coraz ciemniejszy kolor i zdecydowanie zredukuje swoją objętość. Pod koniec gotowania będzie wyglądała jak kajmak. Obtaczamy w masie sznurki orzechów i zawieszamy do zastygnięcia. Będziemy potrzebować minimum kilku godzin. Doskonale obsychają na powietrzu.
Uwagi: Gdyby jednak masa zbyt mocno nam zgęstniała, to dodajemy do niej trochę gorącego soku z winogron, dokładnie mieszamy i ponownie redukujemy do pożądanej gęstości. Lekko przypalona masa(, kiedy powstają brązowe grudy) też jest do uratowania. Wystarczy dodać odrobinę soku i dokładnie zmiksować.