• 1 kg owoców
• 500-600 g cukru
Umyte i osuszone owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godziny. Kiedy puszczą sok, gotujemy na wolnym ogniu często mieszając 10-15 minut, licząc czas od momentu zagotowania. Przekładamy do słoiczków, zakręcamy i poddajemy suchej pasteryzacji ( pod kocyk).
Suszone czarne jagody
• Jagody
Jagody przepłukujemy na sicie bieżącą wodą. Osuszamy rozsypując owoce na ręczniki papierowe. Usuwamy pozostałe listki, gałązki. Blachę wykładamy papierem lub matą sylikonową i rozsypujemy na niej owoce. Suszymy w 50 stopniach C , do momentu aż staną się twarde ( włożone późnym popołudniem i pozostawione suszeniu na noc, powinny być rano gotowe) Gotowe przesypujemy do miseczki i pozostawiamy w tem. pokojowej na 12-24 godziny. Po tym czasie przekładamy do słoika lub dosuszamy.
Smacznego