11.2.10

Mus szampański


 Składniki na 4 porcje:
                                                                                                                                                                       
Biszkopt:
·         4 jajka
·         10 g cukru
·         75 g maki pszennej
·         3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
·         2 łyżki kakao w proszku
·         25 g stopionego masła
Blachę o wymiarach 38 x 25 cm wyłożyć natłuszczonym papierem.
W salaterce utrzeć elektrycznym mikserem jaja z cukrem. Masa musi być tak gęsta, aby wyjęta łopatka miksera zostawiała kilkusekundowy ślad wgłębienia. Przesiać make z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wsypać do masy jajecznej i ostrożnie wymieszać.  Dodać stopione, ostudzone masło, bardzo delikatnie mieszając.
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wylać ciasto na blachę i piec ok. 8 minut. Zostawić w foremce 5 minut i przełożyć na metalowa kratkę, aby całkowicie ostygło.
W tym czasie wyłożyć pergaminem 4 krążki do pieczenia o śr. 10 cm. Ukroić plaster ciasta o grubości 2, 5 cm i włożyć paski do krążków.
Mus:
·         1 /2 opakowania żelatyny
·         3 łyżki stołowe wody
·         300 ml szampana
·         300 ml kremówki
·         2 białka
·         6 łyżek stołowych cukru
·         Gotowa polewa czekoladowa do dekoracji
Do miski wlać wodę, wsypać żelatynę i pozostawić, do napęcznienia( dodałam jeszcze odrobinę szampana). Umieścić miskę nad rondlem z gotującą się wodą, mieszając ,aż żelatyna się rozpuści. Dodać szampana i wymieszać.
Śmietanę lekko ubić, wlać szampana i wymieszać.  Ubić pianę z białek, dodać cukier i dalej ubijać, aż stanie się lśniąca. Przełożyć do tężejącej masy i wymieszać. Przełożyć do foremek tak, aby wystawał ponad ciasto. Schładzać w lodówce przez 1-2 godziny.
Na arkusz pergaminu wycisnąć esy- floresy z polewy czekoladowej. Zostawić, aby stężały i wykorzystać do dekoracji.
Uwagi: W celu uzyskania gładkiej powierzchni musu, rozgrzewamy łyżkę w gorącej wodzie i delikatnie rozsmarowujemy wierzch wypukłą stroną.