23.2.10

Czekoladowe magdalenki z nutą pomarańczy

Składniki na ok.21 sztuk:                                  




-70 g mąki
-30 g kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3 jajka
-100 g cukru trzcinowego
-1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy (do nabycia w sklepach z żywnością arabską)
-1 łyżka cukru waniliowego
-70 g masła - roztopionego i ostudzonego


Wykonanie:

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sitko.
Jajka, cukier, wodę pomarańczową i wanilię dokładnie zmiksować, aż powstanie puszysta masa.
Powoli wsypać suche składniki, na końcu wlać masło, zostawiając 2 łyżki, którymi należy wysmarować formę do magdalenek.
Piekarnik nagrzać do 230 st C.
Masą wypełnić foremki.
Wstawić do piekarnika na 4 minuty. Zmniejszyć temperaturę do 200 st C i piec kolejne 5 minut.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić lekko w foremkach.


Smacznego!