6.5.11

Deser o smaku trawy cytrynowej z mango i ciasteczkami

Składniki :
(4 porcje)
·         200 g śmietany 30 %
·         3 łodygi trawy cytrynowej
·         50 g jasnego cukru trzcinowego
·         2 żółtka
·         3 g żelatyny
Trawę cytrynową drobno siekamy. Śmietanę wlewamy do rondla, dodajemy posiekaną trawę cytrynową, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na minimum 1 godzinę, by śmietana nabrała aromatu.
Żółtka ubijamy na parze z brązowym cukrem na kogel-mogel. Żelatynę namaczamy w odrobinie zimnej wody. Śmietanę przecedzamy do rondla przez sito, tak by pozbyć się kawałków trawy cytrynowej. Wlewamy do niej krem żółtkowy i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając aż lekko zgęstnieje. Do gorącego dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszając rozpuszczamy. Gotowy krem rozlewamy do 4 naczynek o pojemności 110 ml każda i schładzamy w lodówce.
Przygotowujemy ciasteczka.
Pękające ciasteczka cytrynowo-czekoladowe
Składniki: (18 szt.)
·         55 g białej czekolady
·         0, 5 kubka** cukru pudru
·         1/ 4 kubka oleju roślinnego
·         2 jajka
·         0, 5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
·         0, 5 łyżeczki ekstraktu z cytryny ( można zastąpić sokiem z cytryny)
·         Otarta skórka z 1-2 cytryn
·         1 1/ 4 kubka mąki pszennej
·         1 łyżeczka Cream of tartar
·         0, 5 łyżeczki proszku do pieczenia*
·         1/ 4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
·         1/ 4 kubka cukru pudru
·         1 owoc mango + 2 łyżki brązowego cukru

 *Jeżeli nie mamy krem of tartar, to zwiększmy ilość proszku do pieczenia do 1 łyżeczki
** 250 ml
Mąkę przesiewamy z Cream of tartar, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy 0, 5 szklanki cukru pudru.Białą czekoladę rozpuszczamy na parze. Studzimy.
Olej łączymy z jajkami i ekstraktami. Dodajemy do mąki i miksujemy. Na końcu wlewamy ostudzoną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do pojemnika i schładzamy w lodówce kilka godzin. Można tez schłodzić ciasto w zamrażalniku, co jest zdecydowanie szybsze.
Kiedy ciasto mocno zgęstnieje, rozgrzewamy piekarnik do 180-190 stopni C.  Nabieramy łyżką porcje ciasta i toczymy zgrabne kulki, obtaczając je w cukrze pudrze. Musimy się śpieszyć, bo ciastka pod wpływem temperatury będą przybierać formę małych placuszków. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej lekko cukrem pudrem, zachowując spore odległości pomiędzy ciastkami. Nie więcej niż 10-12 ciastek na jedno pieczenie. Pieczemy około 15 minut. Pozostałe ciasto w czasie pieczenia przechowujemy w lodówce. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i po chwili przekładamy na kratkę do ostudzenia.
Owoc mango obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę. Układamy pokrojony owoc na kremie, posypujemy cukrem i karmelizujemy przy użyciu opalarki.
Smacznego