18.5.11

Czekoladowy tort truskawkowo-rabarbarowy

Składniki:
·         350 g truskawek
·         150 g rabarbaru
·         3 łyżki cukru
·         Ciasto na roladę wielkości 25x35 cm
·         Likier truskawkowy
·         40 g skrobi
·         0, 5 szklanki wody
·          200 g śmietany 33%
·         200 g białego sera do serników
·         1 łyżeczka cukru pudru
·         Ewentualnie 1-1, 5 łyżki żelatyny
·         Płatki migdałowe
Czekoladowe ciasto na roladę
·         125 g gorzkiej czekolady
·         75 g mąki
·         0, 5 łyżeczki sody oczyszczonej
·         0, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
·         1/ 4 łyżeczki soli
·         150 g cukru
·          jajka
·         2 łyżki zimnej wody
Czekoladę łamiemy na cząstki, wkładamy do porcelanowej miseczki i rozpuszczamy na parze. Odstawiamy do ostudzenia.
Blachę o niskich rantach i wymiarach 25x35 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Jajka ubijamy z cukrem na puszysty biały krem. Czas ubijania 5 minut na najwyższych obrotach.
Kiedy stanie się jasny i gęsty wsypujemy do kremu na przemian suche składniki i wodę, mieszając całość delikatnie dużą elastyczna szpatułką.  Na końcu cienkim strumieniem wlewamy ostudzona czekoladę i dokładnie mieszamy.
Masę wylewamy na blachę, lekko wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.
Upieczone wykładamy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Po chwili zdejmujemy papier i za pomocą pędzelka lekko nasączamy likierem truskawkowym .
Ciasto pozostawiamy do ostudzenia.
Przygotowujemy kisiel rabarbarowo-truskawkowy.
Rabarbar obieramy, kroimy na 1 cm odcinki, posypujemy 3 łyżkami cukru i odstawiamy minimum na 10 minut. Ja odstawiam na 1 godzinę. Z truskawek odkładamy 5-6 owoców do dekoracji, pozostałe kroimy na ćwiartki i odstawiamy na bok.
Rabarbar podgrzewamy na małym ogniu przez około 5 minut. Skrobię rozpuszczamy w 0, 5 szklanki wody i dodajemy do rabarbaru. Kiedy się zagotuje zestawiamy, dodajemy truskawki i energicznie mieszamy, tak by kisiel oblepił owoce zabarwiając się na różowo.  Odstawiamy do ostudzenia.
Ciasto dzielimy na 4 pasy o długości 25 cm. Rozprowadzamy na cieście kisiel i lekko rolujemy pierwszy pasek. Dokładamy do rolki kolejny pas i rolujemy. Tak do wyczerpania ciasta. Zrolowane przenosimy na talerz, na którym będzie podawane ciasto i obwiązujemy bawełnianym sznurkiem. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
Ubijamy śmietanę z 1 łyżeczką cukru pudru. Dodajemy do sera. Jeżeli chcemy, aby nasze ciasto trochę dłużej postało, to dodajemy do sera namoczoną w zimnej wodzie żelatynę i rozpuszczoną na parze. Kiedy ser dokładnie zmiksujemy z ciepłą żelatyną, to dopiero dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy.
Za pomocą łopatki smarujemy górę ciasta, wciskając krem w wolne przestrzenie w roladzie
Zdejmujemy sznurek, smarujemy boki ciasta i obsypujemy prażonymi migdałami. Ozdabiamy pokrojonymi na połówki truskawkami.  Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Możemy ozdobić dodatkowo ciasto listkami mięty.
Wyjdzie nam torcik wielkości około 18 cm.
Smacznego :)