3.5.11

Chlebki z cukinią i kozim serem

Składniki:
(4-6 chlebków)

·         1 mała cukinia (200 g)
·         5 łyżek oliwy z oliwek
·         2 jajka
·         1 1/ 4 kubka mąki (170 g)
·         1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
·         1/ 3 kubka mleka (100 ml)
·         100 g koziego sera
·         Posiekane zioła (np. 1 czubata łyżka mięty i bazylii oraz 1 łyżeczka kolendry)
·         Sól, ewentualnie pieprz do smaku

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno małych prostokątnych foremek wykładamy papierem do pieczenia.
W misce mieszamy całe jaja z mąką, drożdżami, 2 łyżkami oliwy. Odstawiamy na bok.Cukinię kroimy na cienkie plastry lub krążki i smażymy do zmięknięcia na 3 łyżkach oliwy. Kozi ser kroimy na kawałki. Siekamy zioła.                                                                                                       
Do masy jajecznej dodajemy przestudzona cukinię, ser i zioła.  Dosmaczamy solą i dokładnie mieszamy. Ciasto rozdzielamy do przygotowanych foremek i pieczemy przez około 45 minut. Studzimy w foremkach.


Uwagi: Zamiast cukinii możemy dać do masy suszone pomidory a ser kozi zastąpić fetą , wzbogacając całość zielonymi lub czarnymi oliwkami