12.4.11

Pandanowe ciasto szyfonowe

Składniki: ( forma śr. 23-25 cm)
·         8 jajek,
·         1 1/4 szklanki cukru pudru,
·         3/4 szklanki oleju (np. kukurydzianego),
·         1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
·         3/4 szklanki mleczka kokosowego,
·         2 łyżeczki pasty pandanowej,
·         1 szklanka mąki pszennej,
·         1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
·         1/2 łyżeczki soli
·         1/2 łyżeczki Cream of Tartar (winian potasu)

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Żółtka oddzielamy od białek. Mleko kokosowe dokładnie mieszamy z pastą pandanową. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na parze, tak by otrzymać jasny puszysty krem. Nie przerywając miksowania, do ubitych żółtek dodajemy ekstrakt z wanilii oraz olej, wlewany niewielkim strumieniem. Gdy masa będzie gładka, dodajemy mleko kokosowe z pandanem. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Jeszcze raz przesiewamy, bezpośrednio do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy drewniana łyżką lub łopatką.               Białka ubijamy  na sztywną pianę, dodając Cream of Tartar (winian potasu). Ubitą pianę bardzo delikatnie mieszamy z masą żółtkową następnie wylewamy  ciasto do niewysmarowanej wysokiej formy z kominkiem o średnicy około 23-25 cm i pieczemy około 45 minut lub do suchego patyczka. (Piekłam 10 minut dłużej) Upieczone ciasto wyjmujemy  z pieca i razem z formą odwracamy do góry dnem na kratkę cukierniczą , pozostawiając do wystygnięcia. Zupełnie zimne ciasto oddzielamy plastikowym nożem lub łopatką od formy i delikatnie wyjmujemy. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Uwagi:
Ciasto przechowujemy zamknięte w szczelnym pojemniku 3 dni.