2.6.11

Syrop z kwiatów czarnego bzu z pomarańczą

(Wychodzi 1 1/2 litra)

Składniki:
·         900 ml wody
·         100 ml białego wina
·         100 ml soku pomarańczowego
·         Sok z 1 cytryny
·         550 g cukru
·         1/2 laski wanilii 
·         10 rozkwitłych gron kwiatów czarnego bzu( lub nawet 20 )
·         2 pomarańcze pokrojone w plastry
·         2 cytryny pokrojone w plastry
Wykonanie:

Gotujemy syrop z wody, wina ,soku pomarańczowego, soku z cytryny, cukru i przepołowionej wanilii
Dodajemy kwiaty czarnego bzu, plastry pomarańczy i cytryny i doprowadzamy do zagotowania.
Odstawiamy na 2 dni.
Po tym czasie przecedzamy przez sitko i wlewamy do butli, zamykamy korkiem lub rozlewamy do słoiczków i krótko pasteryzujemy .
Warto też mrozić go małymi porcjami.