( 9 sztuk)
- 250 g mąki
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g masła
- 2 jajka
- Garść suszonych owoców ( np. truskawka, malina, porzeczka, żurawina, jagody, wiśnie)
- 125 ml syropu z kwiatów akacji
- Szczypta soli
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, solą i łączymy z suszonymi owocami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę muffinkową wykładamy papierowymi foremkami.
Rozpuszczone masło miksujemy z cukrem i ekstraktem waniliowym. Kiedy się połączą wbijamy po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Gotowa wlewamy do maki i łyżką mieszamy tylko do połączenia się składników ( maja być grudki) Wypełniamy papilotki do ¾ ich wysokości i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Studzimy na kratce.